Vláknina a vznik rakoviny prsu

10.11.2009

Zvýšení příjmu vlákniny vede k poklesu rizika rakoviny prsu, především ER-/PR- nádorů. Autoři studie publikované v zářijovém vydání American Journal of Clinical Nutrition vycházeli z hypotéz, které připisovaly snížení rizika rakoviny prsu při konzumaci vlákniny modulaci metabolismu estrogenu prostřednictvím této složky stravy.

Dr. Yikyung Park z Národního institutu pro výzkum rakoviny v Rockville v Marylandu spolu se svými kolegy navrhl studii, která měla popsat vliv vlákniny na různé histologické typy nádorů. Studie analyzovala data o 185 598 postmenopauzálních ženách průměrného věku 62 let, která byla k dispozici v rámci rozsáhlé studie Národního zdravotního ústavu (NIH). Dotazník distribuovaný mezi účastnice zjišťoval frekvenci konzumace 124 potravin, aby bylo možné zjistit množství vlákniny přijímané na počátku studie. Průměrná doba sledování potom dosáhla 7 let, kdy bylo zaznamenáno 5461 případů rakoviny prsu, přičemž u 2391 účastnic byl autorům znám rovněž status hormonálních receptorů: 1641 žen mělo nádory ER+/PR+, 336 mělo ER+/PR-, 48 ER-/PR+, a 366 ER-/PR-.
Zkoumané ženy byly rozděleny podle množství konzumované vlákniny na pět skupin. V porovnání s nejméně aktivní skupinou bylo u nejaktivnější skupiny konstatováno 13% snížení rizika rakoviny prsu. Hlubší analýza zjistila, že tato korelace je silnější u nádorů ER-/PR- než ER+/PR+. Při porovnání skupiny s nejintenzivnější a nejméně intenzivní konzumací vlákniny byl rozdíl 44 %, zatímco u rakoviny ER+/PR+ riziko pokleslo pouze o 5 %.

Rozhoduje typ rakoviny i vlákniny

Výzkumníci si rovněž povšimli, že účinek příjmu vlákniny na nádory se lišil v závislosti na histologickém typu. U lobulárních nádorů bylo riziko redukováno o 34 %, zatímco u duktálních kleslo pouze o 10 %.
Riziko vzniku rakoviny prsu ovlivňovala celková kvantita příjmu vlákniny bez ohledu na skupinu potravin, kterou pacientky nejvíce konzumovaly (obilí, zelenina, ovoce). Příjem rozpustné vlákniny byl v pozitivní korelaci s rizikem rakoviny, nicméně u nerozpustné vlákniny byla korelace opačná. „Je možné, že typ vlákniny ovlivňuje patofyziologické mechanismy související s rakovinou prsu, přičemž rozpustná vláknina lépe kontroluje krevní cukr, inzulin a inzulinu podobné růstové faktory IGF,“ konstatují autoři. Souvislost mezi celkovým příjmem vlákniny a rakovinou prsu nebyla významně ovlivněna konzumací tuku.


Autor: (ace)
Zdroj: Zdravotnické noviny Strana: 9
Rubrika: Aktuality

zpět